onsdag 13 januari 2010

Vända upp och ner på myten??

Önskar ibland att jag kunde vända upp och ner på den myten, att vi påverkar barnen efter kön! Men, nej, det kan jag inte, för i vårat fall, med våra barn är det och har det varit naturligt från början, en ofantlig skillnad mellan könen...Se bara på lilleman som bara omgett sig med tjejgrejer och tjejleksaker från storasyster, fick typ sin första bil nu när han fyllde 2, men ändå är det enda han tittat efter och intresserat sig för varit bilar, traktorer och bollar! Är det inte märkligt??! Är killar killar för att dom är killar och tjejer tjejer för att dom är tjejer?? Helt enkelt?? I vårat fall känns det faktiskt så, då denna lilla sessa bara vill dansa, klä ut sig till prinsessa och pyssla, rena rama upp-och-nedvända motsatsen till sin lillebror!!
Jag trodde förut benhårt att det var vi som påverkade våra barn, men tji fick jag! (Sedan är ju alltid barn olika och vissa tjejer gillar säkert bilar, sport och tuffa tag mer än andra, undantag finns alltid, men generellt!) Personligheten spelar självklart en stor roll.
Eller påverkar vi utan att vi vet om det??
Vad tror Ni?

Upp och nedvänd Kram

6 kommentarer:

  1. Hej Matilda! Nu har jag hittat Din blogg, vad duktig du är och vad bra du skriver! Var bara tvungen att kommentera detta inlägg....jag tror som du bestämt att vissa kill och tjej beteénden finns där oavsett, spelar ingen roll om vi sätter på killarna kjolar och paljetter dag ett så finns det typiska "killsättet" där! Men däremot så behandlar vi vuxna tjejer och killar olika från dag ett, det finns studier som visar att vi talar på ett annat sätt med ett kill resp tjej bebisar. Det finns så klart en annan medvetenhet idag mot när vi var små, men det finns helt klart där omedvetet hos oss fast vi kanske inte vill det.....tycker att detta ämne är väldigt intressant som du märker, men nu ska jag sluta! Det var jättekul att läsa lite, kommer absolut "komma in" och läsa igen! Hoppas att det blir en fjällenresa!! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh, vad glad jag blir för din kommentar! ;) Äntligen lite "mothugg"!! Intressant studie om vuxnas beteende med spädbarn, så är det ju absolut, klart man kör en "grabbigare" stil med Ludde än vad man gjort med Thelise, helt klart! Och påverka eller ej, så se bara på inläggen nedan...klart man påverkar, omdvetet, fast ändå inte, fast...absolut ngt att diskutera vidare om i fjällen...medan grabbarna gör grabbigheter som att dricka öl, basta och baka prillor! ;)
    Kul att du tittar in!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Men hur olika är inte vi trots att vi är tjejer båda två och har samma föräldrar?? ;)
    /Den grabbiga av oss

    SvaraRadera
  4. Exactly. Mycket intressant faktiskt...
    /Den kvinnliga av oss ;)

    SvaraRadera
  5. "Kvinnor" vad gammalt det låter... Men vi kanske börjar bli gamla...

    SvaraRadera
  6. Kvinnor blev ni ju i viss mån då ni fick er
    röda ros, eller. Det är väl inte ett mått på
    att vara gammal! Fertil, produktiv, aktiv,
    yrkeskvinna. affärskvinna, småbarnskvinna.....
    ja det tar aldrig slut. så lär er att njuta
    av här och nu !!!!!! Mamma

    SvaraRadera